State Of The (Video) Game: Nintendo @E3 2013

0

Η φετινή παρουσία της Nintendo στην E3 ήταν τόσο παράξενη που ακόμη και στην Nintendo πιστεύουμε πως έκανε εντύπωση.

Η Nintendo είχε ξεκαθαρίσει πριν την έκθεση ότι η δραστηριότητά της θα ήταν διαφορετική. Αντί για συνέντευξη Τύπου ετοίμασε Nintendo Direct ενώ υποδέχθηκε δημοσιογράφους και εμπόρους σε δύο κλειστά events με την ανάλογη στόχευση. Η απευθείας σχέση με τον gamer που επιχειρεί να χτίσει η Nintendo δεν είναι κακή ιδέα. Κάθε άλλο. Ωστόσο δεν είμαστε σίγουροι για το τι θέλησε να πετύχει με τον τρόπο που χειρίστηκε τις ανακοινώσεις της πριν την E3 αλλά και κατά τη διάρκειά της.

Ουσιαστικά περισσότερα ακούσαμε για νέους τίτλους στο Nintendo Direct του Μαΐου από εκείνο της E3 στο οποίο δεν είδαμε ούτε μία high profile ανακοίνωση. Αυτό ίσχυσε τόσο για τους τίτλους της ίδιας της Nintendo, τους τίτλους που συγχρηματοδοτεί και διανέμει η Nintendo αλλά και για τους τίτλους των third parties. Ακόμη και το video που ετοίμασε η εταιρεία για τίτλους τρίτων, θέλοντας να υπογραμμίσει την υποστήριξη του Wii U, δεν περιελάμβανε ούτε έναν τίτλο για τον οποίο δεν ξέραμε πριν την E3.

Ίσως το μοναδικό αξιοσημείωτο, ως προς το περιεχόμενο της παρουσίασης τουλάχιστον, ήταν η ειδική αναφορά σε indie games. Δεν έφτασε την έκταση της ανάλογης παρουσίασης της Sony (άλλωστε ήταν άλλος και ο συνολικός διαθέσιμος χρόνος σε κάθε περίπτωση) αλλά ήταν η πρώτη φορά που στάθηκε η Nintendo σε κάτι τέτοιο.

Σε αντίθεση με την Microsoft και τη Sony, η Nintendo έχει ένα λόγο ακόμη να ενδιαφέρεται για indie games: τα έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Με το να είναι κάπως τεχνικά αποκλεισμένη ως πλατφόρμα, περισσότερο λόγω επιλογών παρά επιδόσεων, έχει μεγαλύτερη σημασία να φέρει με το μέρος της το πιο δημιουργικό τμήμα της αγοράς και να καλύψει κενά σε στήριξη από third party publishers.

Το πιο περίεργο όλων πάντως, για τα δεδομένα της Ε3, είναι πως δεν κράτησε καμία “μεγάλη” ανακοίνωση για τις μέρες της έκθεσης. Προτίμησε, αντί αυτού, να σταθεί σε νέες πληροφορίες για γνωστούς τίτλους και μερικές ημερομηνίες κυκλοφορίας. Και μιας και λέμε για ημερομηνίες κυκλοφορίας, δεν έλειψαν οι αναβολές για Wii Fit U και Wii Party U, αναβολές που δείχνουν, ακόμη μία φορά, ότι όλα τα πλάνα της Nintendo βγήκαν εκτός προγράμματος.

Μπορεί να λέει ο Iwata Satoru (CEO, Nintendo) πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αντίληψη του κόσμου για το τι εστί Wii U και τι έχει να προσφέρει, μπορεί να θεωρεί ότι σε αυτό εντοπίζεται η αδυναμία και τα λάθη της εταιρείας αλλά και αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Μετά την παρουσίαση, και ενώ η E3 ακόμη “έτρεχε”, ο Aonuma Eiji του The Legend Of Zelda είπε ότι το Wind Waker HD υπάρχει και ως άσκηση εξοικείωσης με το νέο σύστημα. Ο Miyamoto Shigeru δεν έκρυψε ότι η Nintendo καθυστερεί να προσαρμοστεί εσωτερικά στην HD πραγματικότητα και πως πρόκειται για ζήτημα που, για ποιοτικούς λόγους, δεν λύνεται απλά με επιπλέον προσλήψεις.

Δηλώσεις σαν αυτές δείχνουν ότι η Nintendo δεν ήταν καν έτοιμη για τις ιδιαιτερότητες του συστήματός τους. Δεν είναι λοιπόν παράξενο το κενό σε τίτλους μεγάλης βαρύτητας και αποδοχής, ούτε οι καθυστερήσεις γνωστών παραγωγών.

Πρόκειται για απόρροια ανεπαρκούς προετοιμασίας αλλά και μελέτης. Όταν κυκλοφόρησε το Wii το 2006, δεν μπορεί να υπήρχε άνθρωπος στην Nintendo που να θεωρούσε ότι, την επόμενη φορά, δεν ήταν μονόδρομος το HD. Δεν μιλάμε για παράγοντα που ήταν δύσκολο να προβλέψει κάποιος. Ήταν το προφανές και αυτονόητο. Επιπλέον, με τόσα χρόνια HD gaming, υπήρχαν πάρα πολλές εταιρείες με σχετικές γνώσεις και αντίληψη, από τις οποίες θα μπορούσε να “δανειστεί” προσωπικό και τεχνογνωσία η Nintendo. Αν είχε το μυαλό της εκεί από το 2006, νομίζουμε πως, 6-7 χρόνια μετά όλο και κάπως πιο έτοιμη θα ήταν. Βέβαια καθυστερημένα ήρθε και η ενοποίηση home και portable console divisions που, από μόνο του, δεν αποτελούσε καλό σημάδι.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως η Nintendo κατάφερε να είναι στην αγορά με το Wii U ένα χρόνο πριν από τα νέα συστήματα των ανταγωνιστών της, και στους πρώτους7-8 μήνες, έχει ίσως το πιο αναιμικό προβάδισμα, σε απόλυτους αριθμούς, από την εποχή του Dreamcast και του PlayStation 2. Όχι μόνο αυτό αλλά δεν δείχνει ότι είναι έτοιμη για τη σφαγή της νέας σεζόν.

Έχει μερικές αξιοσημείωτες καλοκαιρινές κυκλοφορίες αλλά ακόμη και το Super Mario 3D World πάει για Δεκέμβριο. Αν πιστεύετε ότι αυτό σημαίνει ότι και πάλι προλαβαίνει τις γιορτές, κάνετε κάποιο λάθος.

Παρατηρήστε ότι όλες οι μεγάλες κυκλοφορίες που θέλουν να είναι διαθέσιμες και σε αφθονία στα ράφια για τις γιορτές, φροντίζουν να κυκλοφορούν πριν το Δεκέμβριο. Άπαξ και μπει ο Δεκέμβριος, παραγγελίες και παραδόσεις στο εμπόδιο γίνονται πιο δύσκολη υπόθεση μέσα στο χαμό. Να είστε σίγουροι ότι θα δούμε το Super Μario 3D World το Δεκέμβριο επειδή κάποιοι στη Nintendo λιώνουν για να προλάβουν. Είναι σημαντικό να φανεί η κυκλοφορία όσο περισσότερο μπορεί στις γιορτές.

Είναι χαμένη υπόθεση η Nintendo; Όχι. Η εταιρεία δεν έχει οικονομικά ζητήματα ή ιδιαίτερα προβλήματα με μετόχους, κάτι που δεν μπορούν να ισχυριστούν με ανάλογη σιγουριά οι ανταγωνιστές της, κι ας είναι σε άλλο επίπεδο τα συγκρινόμενα μεγέθη. Ως προς αυτά λοιπόν, συγκριτικά, μπορεί έχει το κεφάλι της ήσυχο.

Ως προς το ότι δεν λέει να ξεφύγει από τα δεδομένα IP και να πειραματιστεί σε διαφορετικό ύφος εδώ κι εκεί είναι…κουσούρι που δεν αλλάζει εύκολα.

Τουλάχιστον, με τόσες καθυστερήσεις, το πρώτο μισό του 2014 μάλλον θα καταλήξει να έχει όσες κυκλοφορίες Nintendo δεν έχουμε δει απο΄το ξεκίνημα του Wii U μέχρι και το τέλος του χρόνου. Στο μεταξύ, ευτυχώς που υπάρχει το 3DS.

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions