State Of The (Video) Game: Sony @E3 2013

0

Τα προβλήματα, εκτός του gaming, δεν έχουν τελειώσει για τη Sony. Αλλά η E3 ήταν διαφορετική ιστορία.

Η Sony έκλεισε μια χρονιά με κέρδη που ήρθαν ύστερα από πωλήσεις κτιρίων, απολύσεις και αιματηρές αλλαγές που δεν είχαν να κάνουν τόσο με προϊόντα και υπηρεσίες όσο με λογιστικό εξορθολογισμό και περικοπές στις πρώην στρατιές του management. Ξέρει λοιπόν ότι “χρειαζόταν” μια καλή έως πολύ καλή παρουσία στη φετινή E3. Χρειάζεται την καλή εντύπωση. Όχι μόνο για το PlayStation ως κατηγορία αλλά και για τις υπόλοιπες οι οποίες θα κληρονομήσουν μέρος της θετικής εντύπωσης, κληρονομιά που σωστά η Sony θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει καθώς προετοιμάζεται για τη νέα σεζόν και την περίοδο των εορτών.

Εν ολίγοις η Sony πήγε φέτος στην E3 για να δείξει ότι θα είναι η πιο φιλική next gen πρόταση και έφυγε με έναν επικοινωνιακό θρίαμβο. Η ίδια η παρουσίαση θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Αφιερώθηκε χρόνος στο να εξηγεί πόσο μοναδική είναι (επειδή δεν το καταλάβαμε τα προηγούμενα 30 χρόνια) και πόσο έτοιμη είναι να αξιοποιήσει τη Sony Pictures και το Sony Entertainment Group. Παρόμοιες υποσχέσεις ακούμε εδώ και χρόνια αλλά η εσωτερική αρμονία παραμένει, συχνά, όνειρο απατηλό. Λογικό βέβαια από τη στιγμή που ο όμιλος είναι οργανωμένος έτσι ώστε να διαλέγει κάθε Group τη δική του ρότα. Το ότι δεν έχουν χαλιναγωγηθεί οι ασύμβατες φιλοδοξίες για το καλό όλων των brands είναι ένα από τα προβλήματα που παραμένουν για τη Sony του Hirai, παρά τις προσπάθειές του για ενοποίηση υπό το banner One Sony.

Η παρουσίαση ήταν μεγάλη, πιο κουραστική από όλες αλλά, σε πολλά σημεία, και πιο ουσιαστική. Η Sony ήταν η μόνη που ασχολήθηκε επί μακρόν με indie games. Όχι με αναφορά λίστας όπως η Nintendo αλλά με δείγματα και παρουσία των ίδιων των developers. Η ατάκα “φέραμε στην έκθεση τον τάδε γιατί δήλωσε σίγουρος ότι αποκλείεται να ασχοληθούμε μαζί του” δείχνει ότι, επιχειρηματικά τουλάχιστον, η Sony είναι ο “πεφωτισμένος” φίλος των indie developers στο χώρο εκτός του PC. Οι σχέσεις που χτίζει εδώ και καιρό, όπως και οι πόντοι που κερδίζει τώρα στο μέτωπο αυτό θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη τα επόμενα χρόνια. Ακόμη και αν δεν υπάρξει ούτε μια indie αποκλειστικότητα (απίθανο βέβαια το σενάριο αυτό), θα παραμείνει η φιλική εικόνα της εταιρείας προς τους μικρούς developers. Αυτή η εικόνα αξίζει περισσότερο από την πίεση που θα διαχειριστεί η εταιρεία προκειμένου να διαθέσει το PlayStation 4 στην τιμή των 399 ευρώ.

Η τιμή φυσικά και έμεινε στον κόσμο, όπως και επίσημη πρώτη του hardware, το οποίο ακολουθεί, τρόπον τινά, την σχετικά πρόσφατη σχεδιαστική τάση στην ιαπωνική εταιρεία, το λεγόμενο Monolithic Design. Η κονσόλα είναι μικρότερη σε διαστάσεις από το Xbox One και ουσιωδώς κομψότερη. Και οι δύο κονσόλες είναι σαν δύο εκδόσεις του ίδιου οικογενειακού αυτοκινήτου: η απλή αλλά σοβαρή από τη μία και η πιο σπορ και παιχνιδιάρικη από την άλλη.

Βέβαια όλα τα παραπάνω ήρθαν δεύτερα στην παρουσίαση της Sony. Αυτό που εντυπώθηκε πρωτίστως στο κοινό ήταν η ανακοίνωση του Jack Tretton πως δεν θα υφίσταται περιορισμός στο δανεισμό, την ενοικίαση και την μεταπώληση φυσικών αντιτύπων. Δηλαδή δεν αλλάζει κάτι από τα ήδη γνωστά.

Το μόνο που αλλάζει βέβαια είναι πως με τη στροφή προς digital, αυτή η ελευθερία θα αγγίζει όλο και λιγότερους. Αν νομίζετε λοιπόν ότι σωθήκατε, έχετε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά σας.

Το ότι η εταιρεία, από την παρουσίαση και ύστερα, σχεδόν κάθε μέρα μιλά για το πλεονέκτημα του PlayStation 4 στα μεταχειρισμένα πάντως δείχνει ότι η Sony δεν είναι καλός σπουδαστής του παρελθόντος. Δεν είναι ανάγκη να λέει ότι έτσι προστίθεται αξία στην κονσόλα και να παρουσιάζεται ως ιππότης που σώζει την οικοδέσποινα. Δεν έκανε “μαγεία”. Μέτρησε τις αντιδράσεις στις ανακοινώσεις του ανταγωνισμού και έμεινε ακίνητη. Καλό είναι να μην παρουσιάζονται αυτά ως κινήσεις ματ ή η Δευτέρα Παρουσία. Καλό είναι επίσης να αφήσει πλήρως πίσω της κάθε ίχνος αλαζονείας που της κόστισε άλλωστε τα τελευταία χρόνια. Αλλά υποθέτουμε ότι δεν μπορούσε να αντισταθεί στην προκειμένη.

Ωστόσο η Sony έπραξε λογικά και αναμενόμενα, χρησιμοποίησε την επικοινωνιακή αποτυχία της Microsoft προς όφελός της και, παρά την όχι ιδανική γενικότερα παρουσίαση, κράτησε το πάνω χέρι στις εντυπώσεις, πάνω χέρι που κρατά από το Φεβρουάριο και την πρώτη ανακοίνωση του συστήματος.

Ως έχουν τα πράγματα η εντύπωση που μένει είναι ότι το PlayStation 4 είναι η κονσόλα του gamer, μήνυμα που θα συνεχίσετε να ακούτε (και να πιστεύετε) έστω και αν, τυπικά, η πιο ξεκάθαρη gaming πλατφόρμα (καλώς ή κακώς) είναι το Wii U. Άλλωστε, αν τα βάλουμε κάτω, μόνο η Nintendo είναι τόσο αναιμική σε συμπληρωματικές υπηρεσίες ψυχαγωγίας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε σύντομα, ούτε εύκολα. Ίσως να μην αλλάξει και ποτέ.

Σε τι μπορείτε να περιμένετε όμως στο λανσάρισμα του PlayStation 4;

Battlefield 4
Call Of Duty: Ghosts
FIFA 14
Madden NFL 25
NBA Live 14
Skylanders: Swap Force
Assassin’s Creed 4: Black Flag
DC Universe Online
DriveClub
Killzone Shadow Fall
Knack
Need For Speed: Rivals
Planetside 2
Warframe
Watch Dogs

Παρατηρήστε ότι στην αρχή το PlayStation 4 δείχνει να βασίζεται λιγότερο σε first party τίτλους σε σχέση με το Xbox One.

Πάντως ούτε η Sony είναι ακριβώς έτοιμη. Τα cloud services για τα οποία έγινε τόσος λόγος, ειδικά το Φεβρουάριο, δεν θα προλάβουν το λανσάρισμα του συστήματος. Το multiplayer μπαίνει πίσω από το paywall του PS Plus, αλλά, εδώ που τα λέμε, το κόστος δεν είναι δραματικό, σε αντίθεση με τη συντήρηση όλων των απαραίτητων servers. Άλλωστε το multiplayer δεν θα είναι το μόνο πράγμα που προσφέρει το PS Plus. Όπως το PS4 και τα games του δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα συγκεντρώνει πλέον χρήματα η Sony. Το PS Plus, εκ των πραγμάτων, θα αναπτυχθεί σε πιο ουσιώδες έσοδο. Εκτός αν ο κόσμος σταματήσει ξαφνικά να ενδιαφέρεται για το multiplayer. Απίθανο.

Ταυτόχρονα βέβαια, αξίζει να θυμηθούμε ότι υπάρχει πλέον ανταγωνισμός που δεν χρεώνει. Και δεν μιλάμε απλά για την Nintendo αλλά, πολύ περισσότερο, για την Apple και την Google. Βέβαια οι τελευταίες βγάζουν από αλλού το κέρδος τους επομένως δεν έχουν τις ίδιες πιέσεις.

Αξίζει στην προκειμένη να γίνει λόγος και για το PS Vita. Περισσότερη ώρα αφιερώθηκε στο ότι προτείνεται ως ιδανική συνοδεία στο PS4 παρά ως φορητή κονσόλα με τους τίτλους της. Όχι πως δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει τίποτα τους επόμενους μήνες, αλλά ένα μήνυμα σαν και αυτό υπονοεί ότι η Sony ίσως και να αποδέχεται κάπως την ισχύουσα πραγματικότητα. Το ίδιο βέβαια και για το PS Move που απλά έλαμψε δια της απουσίας του.

Είναι πολύ πιθανό το PS Vita να είναι η τελευταία φορητή κονσόλα της Sony με την υπηρεσία PS Mobile να αναλαμβάνει ανάλογα χρέη ασχέτως συστήματος και hardware. Μέχρι τότε τα cloude services θα είναι δεδομένα. Αν πάλι επιχειρήσει όντως να παρουσιάσει διάδοχο του PS Vita δεν αποκλείεται να είναι απλός streaming client με δική του μπαταρία. Κάτι σαν πιο αυτόνομη εκδοχή του GamePad της Nintendo. Αλλά, ομολογουμένως, αυτά είναι ιστορίες για άλλες εποχές.

Αν θέλετε να κρατήσετε οπωσδήποτε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα για τη Sony από τη φετινή E3 είναι πως “κέρδισε” έκθεση και εντυπώσεις. Καλό είναι να θυμάστε όμως ότι η φετινή E3 ήταν η πιο περίεργη που μπορούμε να θυμηθούμε και εκείνη στην οποία οι platform holders επέδειξαν μεγαλύτερη βιασύνη και, σε σημεία, προχειρότητα από ποτέ.

Φαινόμενο ενδεικτικό σίγουρα του αναβρασμού που παρατηρείται σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Αν όμως η Sony δεν αρχίσει τα…”περίεργα”, η γενιά αυτή θα της φερθεί πολύ καλά.

About Author

Όταν δεν πίνει καφέ, πίνει καφέ. Γράφει για games από το 2003, συναντά, για κάποιο άγνωστο λόγο, τα πιο περίεργα bugs και όποτε δεν βρίσκει καφέ, λειτουργεί ως αρχισυντάκτης. Ύστερα από κάθε μακροβούτι σε gadgets, games και βιβλία ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια για να πάρει αέρα και να κάνει διορθώσεις. Τότε είναι και πιο επικίνδυνος. Αρθρογραφία του έχει εμφανιστεί σε GamePro, Computer Games Magazine, RAM, bit, Digipedia κ.α. Μετέφρασε βιβλίο για το Tai Chi. Don't ask.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions