Παρουσίαση: Nintendo 3DS XL

0

Size matters…?

Κάτι λιγότερο από ενάμισης χρόνος πέρασε από τότε που το 3DS ήρθε στα χέρια μας και το φορητό μηχάνημα της Nintendo έχει ήδη περάσει πολλά. Ένα χλιαρό launch και μια πτώση τιμής είναι ήδη στην πλάτη του αν και πλέον έχει πάρει το δρόμο του.

Η Nintendo, όπως επιβάλλεται πλέον από τη βιομηχανία, κυκλοφόρησε μια ανανεωμένη έκδοση της κονσόλας το 3DS XL. Αποφάσισε να μεταπηδήσει κατευθείαν στην XL έκδοση χωρίς να περάσει από τα Lite μονοπάτια όπως με το πρώτο DS. Αυτή η ανανέωση είναι καλή για όσους δεν έχουν ακόμα αγοράσει 3DS αλλά όχι και τόσο καλή για όσους αγόρασαν τη πρώτη κονσόλα.

Σαν κατασκευή το 3DS XL είναι ένα σκαλί πιο κάτω από το πρώτο 3DS. Τα γυαλιστερά πλαστικά που γεμίζουν δαχτυλιές εξαφανίστηκαν και τη θέση τους πήραν ματ επιφάνειες που μένουν καθαρές. Μαζί όμως με τις δαχτυλιές έφυγε και η αίσθηση στιβαρής κατασκευής από το πρώτο μηχάνημα. Το XL εξακολουθεί να είναι μια γερή κατασκευή απλά όχι τόσο καλή όσο το πρώτο μοντέλο. Οι όποιες γωνίες υπήρχαν στο πρώτο μοντέλο έχουν δώσει τη θέση τους σε πιο απαλές καμπύλες δίνοντας μια λιγότερο φλύαρη όψη.

Φυσικά το XL είναι όνομα και πράγμα με το μέγεθός του να έχει αυξηθεί σημαντικά κυρίως για να χωρέσουν οι νέες μεγάλες οθόνες. Η διάταξη των πλήκτρων στο εσωτερικό είναι ίδια όμως η μεγαλύτερες επιφάνειες του 3DS XL σε συνδυασμό με το καλό του βάρος επιτρέπουν καλύτερο και πιο ξεκούραστο κράτημα από τον παίκτη για μεγάλες περιόδους, κυρίως σε αυτούς με χέρια μεγαλύτερα από το μέσο όρο.

Το 3DS XL είναι ακριβώς το ίδιο μηχάνημα με το 3DS. Δεν θα βρείτε καμία απολύτως διαφορά στο λειτουργικό του αλλά ούτε και σε κάποια άλλη λειτουργία της συσκευής. Ο λόγος ύπαρξής του είναι φυσικά οι πραγματικά μεγάλες οθόνες του. Αυτές είναι κατά 90% μεγαλύτερες σε σχέση με το πρώτο μοντέλο που σημαίνει πως από τις 3.53 ίντσες στην επάνω οθόνη και 3.02 ίντσες στη κάτω, πηγαίνουμε στις 4.88 και 4.18 ίντσες αντίστοιχα.

Η αλλαγή μεγέθους είναι εντυπωσιακή αλλά η ανάλυση στις οθόνες παραμένει ίδια με το αρχικό μοντέλο. Πρακτικά αυτό σημαίνει αρκετά μεγαλύτερα pixels και σχετική απώλεια στην ευκρίνεια, που γίνεται πιο έντονη στην πάνω οθόνη. Απώλεια που όμως σώζεται από το 3D που πλέον, λόγω μεγαλύτερης επιφάνειας, αποδίδει πιο έντονα την αίσθηση του βάθους.

Βέβαια σε εφαρμογές όπως η camera, που δεν διακρίθηκε για την ποιότητά της στο 3DS, οι εντυπώσεις είναι ακόμη χειρότερες στις μεγαλύτερες οθόνες του XL.

Από τη στιγμή που το μάτι σας συνηθίσει ο μόνος “κίνδυνος” για να παρατηρήσετε ξανά το “pixelιασμα” είναι να φέρετε τις δύο συσκευές δίπλα δίπλα ώστε το μάτι σας να ξαναθυμηθεί τη διαφορά των οθονών. Βέβαια αυτού του βαθμού η εξοικείωση εξαρτάται και από τις… ευαισθησίες του καθενός.

Όσον αφορά στη φωτεινότητα, στην οθόνη αφής δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Η 3D οθόνη φαίνεται να είναι λίγο πιο φωτεινή στη μέγιστη φωτεινότητα και κάπως πιο σκοτεινή στη μικρότερη φωτεινότητα σε σχέση με το πρώτο μοντέλο υπονοώντας μικρή βελτίωση στην αντίθεση.

Οι μεγαλύτερες οθόνες φέρνουν μοιραία και μεγαλύτερη κατανάλωση μπαταρίας. Ωστόσο οι μεγαλύτερες διαστάσεις του 3DS XL φέρνουν και περισσότερο χώρο για μπαταρία. Συνεπώς η διάρκεια της μπαταρίας παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένη και αντέχει, ανάλογα με τη ρύθμιση της φωτεινοτητας και τον τίτλο, για 4 με 6 ώρες.

Μερικές ακόμα πινελιές ανανέωσης είναι η μια επιπλέον θέση/γωνία κλειδώματος της οθόνης , σχεδόν ορθή, αλλά και τα πλήκτρα Select, Home και Start που αφήνουν την, υποτιθέμενη, touch λειτουργία τους και μετατρέπονται σε κανονικά πλέον πλήκτρα κάτι που τα κάνει πιο εύκολα στο πάτημα.

Επιπλέον το 3D Slider πλέον κλειδώνει στη θέση off όταν θέλετε να κλείσετε το 3D ώστε να είναι δυσκολότερο να ενεργοποιηθεί κατά λάθος.

Βέβαια το μεγαλύτερο μέγεθος του μοντέλου δεν σημαίνει μόνο καλά πράγματα καθώς πλέον υπάρχει ασυμβατότητα με τη βάση φόρτισης και το Circle Pad Pro του πρώτου μοντέλου. Υποθέτουμε πως στο μέλλον η Nintendo θα βγάλει τα αντίστοιχα περιφερειακά και για το XL αλλά για την ώρα μένουμε χωρίς δεύτερο αναλογικό μοχλό.

Μένουμε όμως και χωρίς φορτιστή καθώς η Nintendo αποφάσισε να μην συμπεριλάβει φορτιστή στη συσκευασία. Όσοι έχετε φορτιστή από το πρώτο 3DS ή από το DSi μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας. Όσοι όμως δεν έχετε θα χρειαστεί να αγοράσετε έναν με 10 περίπου ευρώ.

Η κίνηση έγινε για να κρατηθεί η τιμή της συσκευής (και του κόστους μεταφοράς της) λίγο πιο χαμηλά (ίσως και για να κρατηθεί και η συσκευασία πιο μικρή) αλλά και για μείωση ηλεκτρονικών αποβλήτων με απώτερο σκοπό όλες οι φορητές συσκευές να φορτίζονται με έναν φορτιστή, όπως επιχειρείται να γίνει και με τα κινητά τηλέφωνα.

Σωστές σκέψεις όλες τους, όμως θα έπρεπε και πάλι να δίδεται μια εναλλακτική μέσα στη συσκευασία για όποιον δεν έχει ήδη φορτιστή. Ένα USB καλώδιο που να καταλήγει στην υποδοχή φόρτισης θα ήταν μια βολική λύση και σε κόστος και σε όγκο.

Αφού συνειδητοποιήσετε την απουσία φορτιστή στη συσκευασία θα σας προβληματίσει και το ότι δεν βρίσκετε την κάρτα SD. Πριν βιαστείτε να θυμώσετε κοιτάξτε στην υποδοχή της SD κάρτας του 3DS XL. Μια 4 GB SDHC κάρτα είναι ήδη στη θέση της και έτοιμη να τη χρησιμοποιήσετε.

Συνολικά το 3DS XL είναι μια καλή αναβάθμιση σε σχέση με το πρώτο μοντέλο. Μάλιστα μοιάζει σαν αυτό να ήταν το 3DS που ήθελε εξ αρχής να βγάλει η Nintendo και λόγω χαρακτηριστικών αλλά και λόγω λιτού και όμορφου σχεδιασμού.

Είναι όμως και ένα ακόμα χτύπημα για όσους έχουν αγοράσει το πρώτο 3DS καθώς βλέπουν την αρχική τους “επένδυση” να ξεπερνιέται σχετικά γρήγορα από ένα μηχάνημα που ουσιαστικά προσφέρει μόνο βελτιώσεις.

Όσοι έχετε ήδη 3DS δεν μπορούμε να πούμε πως το XL σας είναι απαραίτητο. Είναι μια καλή και ευπρόσδεκτη αναβάθμιση του πρώτου μοντέλου που όμως δεν έχει να προσφέρει κάτι τόσο διαφορετικό ώστε να θεωρηθεί αναγκαίο.

Από την άλλη αν δεν έχετε 3DS και σκοπεύετε να αγοράσετε, το 3DS XL είναι μονόδρομος.

About Author

Κάποιοι τον ξέρετε ως Bill Big και κάποιοι ως Ροδόλφο Παπιομύτογλου. Όσοι βέβαια δεν τον γνωρίζετε καν είστε και οι πιο ευτυχισμένοι. Ταλαιπωρεί τακτικά τα ιντερνετικά ερτζιανά από το 2011 προσπαθώντας να συνδυάσει gaming, graphic design, δημιουργία comics, κωμικά videos και άλλα που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Η πρώτη του κονσόλα έμελλε να είναι και η πιο συλλεκτική καθώς κανένας άλλος στον πλανήτη δεν είχε κλώνο του NES ονόματι Bit 72.

Leave a Reply

κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions